Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Särkynyt astia

Särkynyt astia

Psyykkisten voimavarojen määrä eri aikoina vaihtelee meissä luonnostaan. Niiden vähentyminen ohjaa meitä toimimaan siten, että ne lisääntyvät jälleen. Kun voimavaroja on riittävästi, meistä tuntuu eloisalta, virkeältä ja tasapainoiselta. Pystymme toteuttamaan itseämme, kuten haluamme. Olemme kestäviä elämän myrskyissä. Olemme kuin vesimaljoja, joista riittää ammennettavaa aina, kun ne ensin täyttyvät.

Useimmat ihmiset ovat kuitenkin kuin vesiastioita, joiden pohjalla on pieniä reikiä, tai jopa suuria halkeamia. Vesi valuu niistä hukkaan. Jos aukot saisi tukittua, tilanne olisi paljon kestävämpi. Toisaalta saatamme itse kauhoa astiasta enemmän kuin sinne ehtii kertyä nestettä. Tämä kaikki voi näyttäytyä lopulta niin, että asiat ovat päällisin puolin hyvin, mutta voimme silti huonosti.

Kun voimavaramme ovat vähissä, tunnemme olomme väsyneiksi, uupuneiksi, tehottomiksi, epämotivoituneiksi, hitaiksi, ärtyneiksi, ahdistuneiksi tai muuten kurjiksi. Tuntuu kuin akku olisi tyhjentynyt ja virta vähissä. Silloin ei ole paljoa annettavaa itselle eikä varsinkaan muille.

Saatamme jatkaa näin vuosia, vuosikymmeniäkin kuvitellen, ettei asialle voi tehdä mitään, tai olemme mielestämme kokeilleet kaikkea. Silti tunnemme usein olevamme väsähtäneitä, alakuloisia tai ahdistuneita. Pidämme olotilaamme jopa luonnollisena. Emme ehkä edes tunnistaisi itseämme voimaantuneina ja hyvinvoivina. Miltä tuntuisi oikeasti energisenä? Törmäämme jatkuvasti asioihin, jotka kuohuttavat, nostattavat ikäviä tunteita meissä. Vesi valuu astiamme rei’istä emmekä tunne voivamme sille mitään. Jatkuvat tunnekuohut kuluttavat psyykkistä energiaamme, emmekä osaa suojata itseämme. Yritämme vältellä tilanteita, ihmisiä, asioita, jotta jaksaisimme paremmin, mutta voimavaramme hupenevat ja jäävät turhan heikoiksi, sillä emme huomaa aukkoja astian pohjalla.

Voimistu-verkkovalmennuksen avulla voit opetella keinoja, joilla kasvattaa psyykkisiä voimavarojasi. Voit oppia lisäämään hyvinvointiasi niissä vaihtelevissa olosuhteissa, joissa elät. Opit tunnistamaan oman vesiastiasi pohjan reikiä ja miten saat tukittua niitä umpeen.

Opettele pitämään itsestäsi ja voimavaroistasi huolta.

Tutustu