Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Tunne kiitollisuutta

Tunne kiitollisuutta

Sydän on täynnä kiitollisuutta, hetket elämässä tuntuvat lahjalta, kohtaamiset onnekkuudelta. Joka päivä on uusi mahdollisuus tuntea kiitollisuutta elämän ihmeistä, jotka ovat läsnä jokaisessa hengenvedossa.

Parhaimmillaan näin, mutta entä, jos kiitollisuutta tuovien asioiden miettiminen ei tunnukaan tuolta. Vaikka kuinka paljon ajattelisi olevansa kiitollinen, ei silti saa siitä iloa ja helpotusta, ainakaan pitkäksi aikaa.

Kiitollisuuden kokemukseen tarvitaan ajatusten lisäksi tunne. Jos on oppinut piilottamaan tunteita itseltään ja toisilta, voi olla vaikea tuntea liikutusta, vaikka siitä olisi hyötyä. Myös haavoittuvuuden tunnetta ei välttämättä uskalleta kokea. Kätkettävä tunne tuntuu liian voimakkaalta, pelottavalta tai jopa väärältä. Toiminta on usein tiedostamatonta. Tunteiden vaientaminen estää kokemasta kiitollisuutta.

Yksi keino houkutella kiitollisuuden tunne esiin, on muistella sitä kertaa, jolloin tunsi aidosti ja spontaanisti kiitollisuutta. Milloin tällainen hetki oli? Siitä voi olla kulunut pitkäkin aika, se voi ajoittua lapsuuteen tai mihin tahansa aikaan elämässä. Miltä kiitollisuus silloin tuntui, tuntuiko se lohdulliselta, rauhoittavalta, voimaannuttavalta tai onnellisuudelta? Missä kohtaa kehoa se tuntui, lämpönä sydämen tai vatsan alueella, hymynä kasvoissa, rentoutuneena asentona tai kevyenä liikkumisena?

Akuutissa kriisissä on usein mahdotonta tuntea kiitollisuutta. Harvoin silloin tulee mietittyä tyytyväisyyttä elämään. Myös suru, viha, syyllisyys ja häpeä ovat tunteita, joille on oma aikansa. Myöhemmin voi huomata olevansa kiitollisena siitä, mihin nämä vaikeat tunteet ohjasivat.

Tunnelukot voivat estää kiitollisuuden tunnetta syntymästä. Ne heikentävät tyytyväisyyttä, rauhaa, iloa ja onnellisuutta, jotka ovat kiitollisuudestakin kumpuavia tunteita. Tunnelukkojen herättämät tunteet johtavat usein harhaan. Erityisesti ne estävät luottamasta elämässä jatkuvaan hyvään ja muihin ihmisiin. Avain kiitollisuuden tuntemiseen on tällöin tunnelukkojen tunnistaminen ja niiden hallinnan heikentäminen itsessä.

Kiitollisuus on voimaannuttava tunne, joka syventää yhteyttä itseemme, muihin ihmisiin ja maailmaan ympärillämme. Sen löytäminen kannattaa.